top of page

Presiyometre Deneyi

Presiyometre Deneyi Nedir Nasıl Yapılır?

Presiyometre Deneyi Nedir?

jeoteknik presiyometre.jpg

Presiyometre deneyi; radyal basınç altında zemin ve kaya

(yumuşak/zayıf kaya) birimlerin gerilme-deformasyon ilişkisinden

faydalanılarak, bu tür birimler üzerinde veya içinde inÅŸa edilecek sığ ve

derin temellerin taşıma gücü ve oturma miktarlarının hesaplanması,

dayanma yapılarında zemin basınçlarının tayini ve kazıkların yatay yönde yüklenmelerindeki davranışlarının belirlenmesi amacıyla yapılır. Firmamız; Ankara Geoteknik Firmaları ve Ankara Jeofizik Firmaları arasında güven vermeye devam etmektedir.

Sondaj sırasında deneyin beklenmeden uygulanması, sondaj çapının presiyometreye uygun seçilmesi, aksi takdirde presiyometrenin burgu ile açılmış sondaja yerleÅŸtirilmesi gerekmektedir.

Deneyin yapılışında TS EN ISO 22476-4 ve ASTM D4719-00 standartlarına uyulur.

Bu deneyin hangi yönteme göre yapıldığı, kullanılan cihazların tipi, kalibrasyonuna ait bilgileri, deneyin mahallinde uygulanışıyla ilgili bilgiler ve karşılaşılan sorunlar Veri Raporunda belirtilmektedir.

Arazide elde edilen deney eÄŸrisi ve düzeltilmiÅŸ deney eÄŸrisi ayrı ayrı verilmekte, eÅŸdeÄŸer net limit basınç ile presiyometre modülünün bulunmasında kullanılan formüllerin hangi kaynaklardan alındığı ve geçerlilik koÅŸulları belirtilmektedir. Ayrıca deney sonuçları tablo halinde raporda yer almaktadır.

Ekstra Bilgi:

Ülkemizde son yıllarda jeoteknik amaçlı yapılan zemin etüt ve projelerde zeminlerin dayanım ve deformasyon modülü parametrelerinin belirlenmesinde özellikle temel tasarımında taşıma gücü ve oturma hesaplarında arazide presiyometre deneyine talep önemli oranda artmıştır. Özellikle zeminlere ait deformasyon modülünün (laboratuvar ortamında yapılan deneyler hariç) genelde ampirik (görgül) yaklaşımlar ile seçildiÄŸi bilinmektedir. Bu önemli jeoteknik tasarım parametresinin, iki veya üç boyutlu sonlu elemanlar ile yapılan hesaplamalarda da yaygın bir kullanımının olması, bu deÄŸerin doÄŸal zemin ortamına en yakın koÅŸullarda tespit edilmesi gerekliliÄŸini ortaya çıkartmaktadır. Ülkemizde sıkça karşılaşılan toprak zemin-ayrışmış kaya kütlesi geçiÅŸlerinin olduÄŸu ortamlarda SPT arazi deneyinin yapılamaması, örselenmemiÅŸ zemin numunesi alınamaması veya zorluÄŸu gerçeÄŸi de göz önüne alındığında, deformasyon modülünün arazide yerinde (in-situ) presiyometre deneyi ile tespit edilmesi en iyi yaklaşımlardan biridir.

Fiyat Teklifi Alın:

0530 966 22 45

EAD Jeoteknik firması deneyimli kadrosu, son teknoloji ekipmanları ve zengin makine parkıyla Türkiye'nin her yerinde ve özellikle Ankara'da hizmet veren bir Jeoteknik firmasıdır.
Etiketler:
modülü em, boring pressuremeter, sondaj kuyusuna, taÅŸima gücü, baÄŸlı olarak, sondaj deliÄŸine, stress strain, elastisite modülü, presiyometre deneyinin, ölçme cihazı, pressure is recorded, arazi deneyleri, pressuremeter tests, types of pressuremeters, elde edilen, test depth, flexible membrane, zeminin taşıma gücü, limit basınç pl, held constant, presiyometre deneyi, presiyometre deneyi nedir, presiyometre deneyi yapan firmalar, ankara presiyometre deneyi yapan firmalar, presiyometre deneyi hangi zeminlerde yapılır, presiyometre deneyi neden yapılır, ankara presiyometre, pressuremeter
bottom of page